Bieszczadzkie Smaki

Pokrzywa Zwyczajna

POKRZYWA ZWYCZAJNA
Pokrzywa zwyczajna – to bylina o rozgałęzionych rozłogach, o charakterystycznych wzniesionych łodygach, czterokanciastych, liściach jajowato sercowatych, naprzeciwległych. Rośnie w lasach, zaroślach, na polanach, przy drogach, w sadach, pod płotami i budynkami, w rowach, a także w przydomowych ogrodach. Cała roślina jest pokryta parzącymi włoskami. Które przy dotknięciu łamią się  wlewając swoją zawartość do skaleczenia. Dzieje się tak dlatego iż włoski zawierają substancję białkową, w której skład wchodzi miedzy innymi kwas mrówkowy, żywice itp.

Źródło: http://www.zdrowyportal.org/1486/pokrzywa-zwyczajna-wlasciwosci-lecznicze-zastosowanie-sposob-uzycia/

Pokrzywa zwyczajna – zastosowanie

Chociaż pokrzywę wszyscy kojarzymy z nieprzyjemnymi poparzeniami, to jednak posiada ona sporo innych właściwości.
Surowcem zielarskim są liście pokrzywy i korzenie. Liście zbiera się od maja do września. Suszy się je w miejscu zacienionym i przewiewnym rozłożone w cienkiej warstwie w temperaturze nie przekraczającej 35 C. Liście pokrzywy zawierają w znacznej ilości flawonoidy, garbniki, karotenoidy, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez, mangan, żelazo, potas i krzem), chlorofil, acetylocholinę, serotoninę, histaminę, fitosterole, śluzy, kwasy organiczne, witaminy (A, B2, C, E i K).

W korzeniach natomiast stwierdzono liczne kwasy organiczne, fitosterol, lecytynę, lignany, substancje woskowe i śluzowe, sole mineralne (m. in. rozpuszczalna krzemionkę)
Pokrzywa zwyczajna w swoim działaniu jest nadzwyczajna głównie dlatego iż wykorzystywana  do leczenia wielu chorób. Stosowana jest zarówno w medycynie jak i przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym. Szerokie uznanie w przemyśle tekstylnym ponieważ z pokrzyw można uzyskać włókna, z których tworzy się tkaniny i odzież. Silne działanie i właściwości pokrzywy zwyczajnej wykorzystywane są także do tworzenia barwników. Znajdowały one także zastosowanie w… kulturze. Używano ich podczas licznych praktyk religijnych.