POKRZYWA 

Liście pokrzywy zawieraja flawonoidy, karotenoidy, fitosterole, garbniki, chlorofil, kwasy organiczne (krzemowy, masłowy, octowy, glikolowy i glicerowy ),witaminy A, B2, C, E, K, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez, mangan, żelazo, potas i krzem),oraz śluzy, enzymy i hormony roślinne. W korzeniach znajdują się śluzy, woski, kwasy organiczne, lecytyny, fitosterole, sole mineralne i rozpuszczalna krzemionka.

Pokrzywa ma właściwości moczopędne, poprawiające przemianę materii, hamujące krwawienia; korzenie - moczopędne, do pielęgnacji skóry, przeciwko przerostowi prostaty. Pokrzywa poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Pobudza czynność wydzielniczą żołądka, trzustki i wątroby. Zwiększa wydalanie moczu, a z nim szkodliwych produktów przemiany materii - przede wszystkim mocznika. Dlatego może być wykorzystana w leczeniu przewlekłych zakażeń i kamicy moczowej. Zawarte w pokrzywie związki czynne obniżają poziom cukru we krwi. Z tego powodu mogą być używane jako leki uzupełniające działanie leków przeciwcukrzycowych, szczególnie u dorosłych chorych na cukrzycę. Przy długim stosowaniu pozwala niekiedy na zmniejszenie dawek leków przeciwcukrzycowych, ale wszelkie decyzje muszą być uzgodnione uprzednio z lekarzem.