Bieszczadzkie Smaki

Nalewki regionalne

NALEWKI REGIONALNE

Nalewki to część staropolskiej tradycji, to historia wielu domów szlacheckich i nie tylko. Oprócz walorów smakowych przypisywano im liczne właściwości lecznicze. Powstawały często jako alternatywa, a właściwie uszlachetniona wersja tzw "okowity". Eksperymentowano dodając owoce, zioła, przyprawy korzenne, kwiaty, nasiona i inne dodatki. Powstawał nowy trunek, który po okresie leżakowania smakował wyśmienicie i wabił wybornym aromatem. Słodzono dobrym miodem z przydomowej pasieki.

Przekazywanie przepisu na nalewkę z pokolenia na pokolenie, zapisywanie przepisów, receptur skrzętne ich przechowywanie to rytuał rodem z opowieści......

Nalewka w dzisiejszych czasach przeżywa renesans, pijemy je dla przyjemności ale też pamiętamy o ich właściwościach zdrowotnych wspomagających nas przy przeziębień, problemów gastrycznych, koją nasze nerwy po dniu z męczącym szefem itp.

W gąszczu oferowanych nalewek szukajmy tych robionych z sercem, domowych, krótkich serii nie masówek!

Nalewki Regionalne Bieszczadzkich Smaków należą do grupy tych z sercem, robionych tradycyjnie nie mechanicznie z owoców i ziół bieszczadzkich Ci co próbowali mogą zaświadczyć, a Ci co jeszcze nie próbowali niech jadą powoli nie zabraknie....