"Bieszczadzka Wróżka"- Absynt 

„Absynt ma piękny zielony kolor. Szklaneczka absyntu jest tak poetycka jak nic innego na świecie.
Jaka jest zatem różnica pomiędzy kieliszkiem absyntu, a zachodem słońca ?”
Oscar Wilde

"Bieszczadzka Wróżka" - absynt jest to kompozycja ziela piołunu, melisy, hyzopu, anyżu oraz wysokoprocentowego alkoholu - to teoria, a praktyka to bardzo wiele czasu poświeconego na indywidualną, autorską pracę  Tomasza nad "Bieszczadzką Wróżką" - efekt - oceń sam.

Sposoby podawania:


Rytuał wody

Do kieliszka wlewamy absynt. Na specjalnej ażurowej łyżeczce, kładziemy kostkę cukru i powoli polewamy bardzo zimną wodą, która stopniowo rozpuszcza cukier. Po rozpuszczeniu się cukru, tą samą łyżeczką mieszamy absynt i powoli pijemy, delektując się smakiem


Rytuał powietrza

Na łyżeczce podgrzewamy cukier, wraz z odrobiną wody, tak by powstał słodki syrop, który następnie wlewamy do kieliszka. Po ściankach kieliszka, powoli wlewamy absynt i podpalamy. Płomień należy zdmuchnąć, a trunek wypić.


Rytuał ognia

Nad kieliszkiem trzymamy łyżeczkę z cukrem. Bardzo powoli, przez łyżeczkę wlewamy absynt. Nasączony cukier podpalamy, aż do stopnienia. Absynt przyrządzony według rytuału ognia wypija się jednym łykiem. Jest to rytuał niezwykle efektowny, ale i niebezpieczny, dlatego tak ważne jest, by przeprowadzany był przez osoby wprawione.



"Bieszczadzka Wróżka" czeka na Ciebie - Dołżyca 17 k/ Cisnej



Absynt nalewamy do butelek o pojemności :

  • 0,100 l 
  • 0,500 l