Bieszczadzkie Smaki


Czy kojarzysz hasło: bez czarny, czy idąc na spacer w piękny majowy dzień przechodzisz obok czegoś zielonego, krzewiastego z białymi baldachami kwiatów, które później przekształcają się w "ciemno czerwone kuleczki"? Jeżeli tak to pomyśl BARDZO pozytywnie o tym "krzaku"!!!
Nasze "baldachy" bzu czarnego zbieramy na "Zubeńsku" i w Mikowie. Robimy z nich syrop w skład, którego wchodzi woda źródlana, cukier i oczywiście kwiat bzu czarnego utrwalany cytryną. Dla naszej rodziny i naszych znajomych nasz syrop z bzu czarnego to idealny środek uodparniający i przygotowujący nas na słoty jesienne aby grypa i przeziębienie omijało nas z daleka! Przy stanach awaryjnych jako dodatek do gorącej herbaty: napotny i przeciw gorączkowy! U nas sprawdzony! Pewna grupa znajomych stosuje syrop z bzu jako idealny do herbatki z "prądem" lub do piwa ale ja polecam jako napój rozrabiany z wodą najlepiej nie gazowaną!

Działanie : wykrztuśne, przeciwzapalne, odkażające, napotne, odtruwające, przeciwgorączkowe, moczopędne, przeciwobrzękowe, rozkurczowe, rozgrzewające, uspokajające, nasenne (w stosunku do dzieci), uszczelniające i wzmacniające naczynia

krwionośne, przeciwmiażdżycowe, ogólnie wzmacniające, przedłużające działanie witaminy C, regulujące przemianę materii

Wskazania : przeziębienie, grypa, odrą i inne choroby zakaźne, gorączka, kaszel, zmarznięcie, stany zapalne gardła, nieżyt zatok, choroby alergiczne, nieżyt układu oddechowego, nieżyt żołądka i jelit, zapalenie migdałków, pękanie naczyń krwionośnych (plamice), miażdżyca, zaburzenia trawienne, zatrucia, choroby skórne, rekonwalescencja, zaburzenia metaboliczne.