Bieszczadzkie Smaki

CHLEB NA ZAKWASIE ZWANY "ŚPIEWANYM"

Chleb ciemny z ziarnami dyni, słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, otrąb pszenno-żytnich i odrobiną serwatki, wodą źródlaną, mąką pszenną i żytnią prosto ze młyna, dodatkami tajemnymi mojej Wiesi i oczywiście zakwas - chleb, który nazywamy „Śpiewanym”. Chleb wyrabiany ręcznie w małych ilościach, które pozwalają oddać serce aby smakował cudnie i zachowywał świeżość długo............wypiekany w wiekowej starej chyży łemkowskiej, gdzie ściany szepczą różne historie i te dobre i te inne. Waga bochenka chleba 0,750 kg

Zapraszamy do nas jak i do zakupu naszego chleba. Ci co byli i spróbowali mogą zaświadczyć, a Ci co jeszcze nie próbowali czas już by .................

Chleb „Śpiewany” historia nazwy prosta czy zabawna oceńcie sami. Przy wyrabianiu i pieczeniu pierwszych naszych chlebów kiedy to jeszcze mogłem wyłącznie obserwować ten rytuał, Wiesia robiła wszystko sama, a nasza córka Agata wtedy lat kilka nudziła się strasznie! Mama rzekła więc do córki śpiewaj córciu, śpiewaj chlebek lepiej rośnie i cudnie się upiecze……………, a gdy postanowiliśmy zacząć sprzedawać nasz chlebek i rada rodzinna głowiła się nad nazwą bystre dziecko ze skromną minką wydukało ŚPIEWANY i tak już zostało.

Ojciec czyli ja stworzył drugą historię nazwy „Chleb Śpiewany” prostą ale dla dorosłych: kup bochenek chleba „śpiewanego” i flaszę „sosnówki”, a dodatkowo trochę sera i śpiewaj, śpiewaj……..śpie……………waaaaj……………………